You are currently viewing Polo majice – Istorija

Polo majice – Istorija

Ko je bio prvi u pronalaženju polo majice, teško je prosuditi, s obzirom na to da dve vodeće modne kompanije tvrde da je ovaj modni klasik upravo njihov pronalazak.

Sa jedne strane imamo priču po kojoj majica nastaje dvadesetih godina dvadesetog veka kada uspešan teniser Rene Lacost , osvajač sedam grend slem medalja, nezadovoljan teniskim dresovima svog vremena rešava da stvar uzme u svoje ruke. On dotadašnju opremu koja se sastojala iz bluze dugih pletenih rukava, kravate i flanelskih pantalona menja majicom koju sam dizajnira. Na US Open-u 1926. on debituje u svojoj majici daleko praktičnijoj, od prozračnog materijala, kratkih rukava i sa kragnom koja štiti vrat od sunčanih opekotina, a pričvršćena je dugmadima, tako da vazduh ne ometano prolazi, a vetar je istovremeno ne pomera.

Na majicu je kasnije dodat legendarni amblem krokodila po kome je sam Rene dobio nadimak Krokodil. Po odlasku u penziju Rene se udružuje sa prijateljima iz industrije odeće i pokreće svetski poznati brend Lacost.

Druga priča počinje u 1800-tim u Indiji, gde i nastaju prvi polo klubovi. Po ovoj priči majica vodi poreklo iz polo sporta, a njen dizajn se vezuje za braću Bruks. Polo igrači su sve više postajali nezadovoljni svojim debelim dresovima sa dugim rukavima , nepraktičnim za vlažnu indijsku klimu što je dovelo do redizajnirane majice kratkih rukava, daleko prijatnije, koja se završavala sa okovratnikom.

Krajem devetnaestog veka Džon E. Bruks je vraćajući se sa svog putovanja po Evropi, gledajo polo meč i bio impresioniran patentom od dugmadi koja drže kragnu na polo majici i tada odlučio da isti donese u SAD. Prvu polo majicu firma Braća Bruks izbacuju na tržište 1896.

U koju god od dve priče da poverujete, činjenica je da danas omiljene polo majice svoj nastanak duguju upravo sportistima visoke klase, a da su nastale iz želje za udobnošću i praktičnošću prilikom bavljenja tenisom, polom ili golfom.

Pogledajte koje smo mi polo majice spremili za Vas.

Ostavite odgovor