You are currently viewing AFC Ajax – Istorija

AFC Ajax – Istorija

AFC Ajax Istorija

AFC Ajax (Amsterdamsche Football Club Ajax) je osnovan 18.3.1900. godine. Prvi predsednik je bio Floris Stempel, ujedno i inicijator osnivanja kluba. Klub je dobio ime po čuvenom grčkom junaku Ajantu ili Ajaksu, učesniku Trojanskog rata i najboljem borcu među Ahejcima. Ajax znači onaj koji zadaje bol.

Početak

AFC Ajax je brzo napredovao i već 1910. stigao do prve lige zapadnog regiona. Iste godine dobija i današnje ime AFC Ajax (ranije se zvao „Footh Ball Club Ajax“). 1907. prelaze na istok Amsterdama, u Midenveg, gde su sagradili i prvi stadion kapaciteta 10 000 gledalaca.

U prvoj deceniji postojanja Ajax je igrao u crveno-belim prugastim dresovima i crnim šorcevima, da bi 1911. promenili dresove u današnje, širom sveta poznate bele majice sa crvenom prugom preko grudi i leđa. Novi šorcevi su takođe bili beli. Štucne su ostale crne sve do ranih 60-tih.

Džek Rejnolds

1918. klub je osvojio svoju prvu nacionalnu titulu. Godinu dana kasnije usledila je i druga. Drugu titulu osvojili su bez ijednog poraza. Najzaslužniji za ovaj uspeh bio je trener, Englez Džek Rejnolds. On je bio trener Ajax-a 25 godina.

Pre Džeka Rejnoldsa Ajax je bio samo jedan od holandskih fudbalskih klubova. Nakon njega Ajax je postao nosilac razvoja holandskog fudbala, 8 puta prvak Holandije i jednom osvajač nacionalnog kupa. Džek Rejnolds bio je mnogo ispred svoga vremena. On je prvi sproveo ideju ofanzivnog fudbala, zbog kojeg je Ajax i dan danas poznat širom sveta.

1934. Ajax počinje da igra na novom stadionu de Meru.

Najpoznatiji igrač Ajax-a i čitave Holandije u to vrijeme bio je Vim Anderisen, vezni igrač, koji je za Ajax nastupao od 1925 do 1940. Za to vreme odigrao je i 46 reprezentativnih mečeva što je bio i rekord Holandije.

Uspon i pad

50-tih godina dolazi do masovnog odlaska holandskih igrača u klubove širom Evrope. Razlog je bio taj što se u Holandiji nije igralo za pare. 1954. godine uvodi se profesionalizam u Holandiji, a 1956. godine stvara se i profesionalna prva liga. Prvi osvajač te lige bio je Ajax.

1956. za Ajax počinje da igra Sjaki Vulf, koji je klupski rekorder po broju odigranih mečeva-603. Nakon nekoliko uspešnih sezona dolazi do pada. 60-te se smatraju za najgori period u istoriji kluba (malo je nedostajalo da klub ispadne iz prve lige).

7. decembra 1966. Ajax je, uprkos gustoj magli, pobedio veliki Liverpul 5-1. Ovo je samo bila najava za ono što će uslediti. U drugoj polovini 60-tih Ajax je osvojio 3 uzastopne titule prvaka Holandije. 1969. Ajax je u finalu Kupa šampiona naivno izgubio od Milana 4-1.

2. juna 1971. na Vembliju Ajax osvaja prvu titulu prvaka Evrope, pobeđen je Panatinaikos 2-0. Godinu dana kasnije, u Roterdamu pao je i Inter, a 1973. u Beogradu je pobeđen i Juventus. Za to vreme osvojili su i dve titule i dva kupa. 1972 Ajax osvaja i Interkontinentalni kup. Međutim, posle toga dolazi do odlaska talenata u bogatije evropske klubove.

(finale u Beogradu 1973 https://www.youtube.com/watch?time_continue=7&v=GAKotNkps1E)

Posle uspeha dolaze i padovi. Zbog odlaska talenata i finansijske krize Ajax nije više bio uspešan u Evropi. Sredinom 70-tih javljaju se i Ajax-ovi navijači F-side. 1977., 1978. i 1979. Ajax osvaja 3 titule prvaka.

Nova era

U 80-tim dolazi do pojave novih talenata: Soni Siloj, Dzon Van’t Sip, Vim Kift, Frank Rajkard, Marko van Basten…

Jula 1985. na mesto trenera dolazi Johan Krojf. On je uspeo da ukomponuje ovaj mladi tim i 1987. u Atini Ajax osvaja Kup pobednika kupova. 1987. nakon dobre ponude u Milan prelazi van Basten, a 1988. zbog svađe sa rukovodstvom kluba odlazi i Krojf. Ipak Ajax je uspeo da još jednom dođe do finala Kupa kupova, u kojem gubi od belgijskog Mehelena.

Nakon još jednog odlaska igrača klub dolazi u tešku situaciju. Bili su blizu bankrota. Ali ipak 1989. Ajax osvaja 23. titulu.

1991. na mesto trenera dolazi Luis van Gal koji je ulio veru u poljuljani klub. 1992. pao je i Torino u finalu Kupa UEFA. Time je Ajax osvojio i UEFIN štit.

1995. Ajax u finalu Lige Šampiona u Beču pobeđuje i Milan i tako osvaja i 4. titulu prvaka Evrope. Iste godine osvajaju i Interkontinentalni kup. Za ovo vreme osvojene su i 3 titule prvaka Holandije.

AFC Ajax je zaista jedan neverovatan klub sa bogatom istorijom i uživanje je čitati tekstove o njima. Ako Vam se svideo ovaj teks pišite nam i ako Vam se nije svideo pišite nam da znamo šta da popravimo ubuduće.

Ostavite odgovor